”Vi gör möbler, inte maskiner”

2016-04-04

Inkluderande design innebär att arbetsplatsen ska anpassa sig efter människan, inte tvärtom. Vi gör inte maskiner. Vi gör möbler – för människor”, säger produktutvecklare Arne Ekbom. Med mer än 30 års erfarenhet från vår utvecklingsavdelning vet han allt om människors olikheter.

”Människor sitter olika i olika kulturer. De lokala skillnaderna kan också vara stora. Ta holländarna till exempel. De är faktiskt längst i Europa – men också kortast. Många generationers invandring har bidragit till ytterligheterna. Det är sådant man behöver veta när man utvecklar en arbetsstol”, säger Arne som är specialiserad på just sittmöbler. 

Grundprincipen är att alla arbetsstolar måste vara flexibla, med inställningsmöjligheter som tar hänsyn till variationer i bland annat vikt, längd och kön. Längden är dessutom olika fördelad på våra underben, lårben och vår rygg. Även tyngdpunkten fördelas olika mellan under- och överkropp. Därför måste stolens höjd kunna ställas in, liksom sitsens djup och lutning samt ryggstödets och nackstödets höjd. Och, kanske allra viktigast: gungfunktionens motstånd måste kunna justeras efter användaren för att stolen skall ge optimalt stöd och support. En arbetsstol är en av de mest komplexa produkter som du kan ge dig på att utveckla.

”Jämför med bilindustrin. Oavsett bilmärke så är grundprinciperna desamma. Men när det gäller arbetsstolar kan lösningarna skilja sig åt väldigt mycket. För användaren blir varje ny stol en ny upplevelse. Det är inte bara att sätta sig och ”köra iväg”. Det är därför som det är så viktigt att vi gör rätt. Att det blir enkelt. För oss har det varit avgörande att vi har haft resurserna att ta fram en egen plattform, förklarar Arne. 

Plattformen utformades av Kinnarps eget utvecklingsteam i början av 1990-talet. Arbetet inleddes med att vi samlade in mängder av information från ergonomer, sjukgymnaster och användare. I nära samarbete med industridesigner Björn Alge skapades de klassiska Kinnarpsstolarna 6000 och 8000. Egentligen var det samma stol, det som skilde dem åt var själva mekanismen eller gungfunktionen. 6000 utrustades med FreeFloat™, en mekanism som ger ett mycket aktivt sittande.

”Ergonomer brukar ju ofta säga att din bästa position är din nästa position. Sitsen och ryggen följer kroppens rörelser helt oberoende av varandra. Kroppen får hela tiden stimulans, på ett naturligt sätt. Då var det en stor nyhet, idag är det branschstandard.”

8000 utrustades med Synchrone™, en mekanism anpassad för användare som inte kände sig bekväma med att ”flyta runt” men som ändå ville sitta aktivt.

”Det var vår egen variant på det som kallas ’synkrongunga’, där stolens sits och rygg följer varandra i rörelsen. Synkrona gungor fanns redan på marknaden, men många tyckte att de ’slog över’, att det kändes som att lägga sig i en tandläkarstol. Vår version utformades med mindre rörelser. Användaren upplever knappt den öppning av höftleden som gungrörelsen skapar, men får ändå på ett tryggt sätt en hälsosam variation i sittandet.” 

6000 och 8000 fanns redan vid lanseringen 1993 i 52 olika varianter, med två mekanismer, två sitsar och fyra ryggstöd, nackstöd samt en rad olika armstöd. Alla ska kunna hitta den perfekta kombinationen. 

”I dag har vi sålt nästan 4 miljoner arbetsstolar med denna plattform och är störst i Europa. Principen är fortfarande densamma. ”Kunderna ska känna sig trygga i att de har gjort en långsiktig och hållbar investering. Om stolen behöver repareras eller fräschas upp efter lång tids användning, så är det enkelt att få tag på reservdelar och byta ut delar. Vi hjälper kunderna att hushålla med resurserna och undvika slit och släng.”

Samtidigt fortsätter Arne och kollegorna att utveckla arbetsstolar i takt med arbetslivet. Internet har förändrat mycket. Helt plötsligt kan vi jobba varsomhelst, närsomhelst. Behovet av traditionella, personliga arbetsplatser minskar. Istället får medarbetarna dela på ett antal arbetsbord och många byter också arbetsplats flera gånger per dag.

”I det aktivitetsbaserade kontoret blir det extra viktigt med intuitiv design. Att stolen är lätt att ställa in och anpassa personligt. Under året lanserade vi därför en helt ny stol, utvecklad för det aktivitetsbaserade kontoret. Capella, som har designats av Johan Larsvall och Nils Löventorn på Idesign, har en ny mekanism som vi kallar FreeMotion. Även här är tanken att man ska få ett aktivt sittande med så få inställningar som möjligt. Bland annat har sitsen en inbyggd funktion med mikrorörelser som motverkar att sittandet blir statiskt.”

Frågan är bara var det ska sluta? Kommer vi att bli så rörliga att arbetsstolen inte längre behövs? Nejdå, skrattar Arne. ”Vi kommer alltid att vilja ha en stol att sitta på. Människan är lat av naturen.”