Vinnande skrivbord

2014-08-22

Det tog 1 000 timmar att utveckla det. Nu får mötesbordet Modulor branschens finaste utmärkelse.

Den svenska designtrion Mårten Claesson, Eero Koiviso och Ola Rune har genom åren ritat allt från gigantiska konsthallar i Japan till finurliga små förvaringsburkar i mässing. Men oavsett storlek och uppdrag finns det ett gemensamt DNA rakt igenom hela deras produktion – sökandet efter den perfekta linjen, den där avgörande detaljen som får ett vardagsföremål att lyfta och bli till ett vackert litet mästerverk. Mötesbordet Modulor för Skandiform, som är ett av Kinnarps produktvarumärken, är ett lysande exempel på detta och har nu också mycket välförtjänt belönats med formvärldens allra finaste pris – Red Dot: Best of the Best. Inspirationen till mötesbordet kommer från den störste av dem alla – den franske arkitekten Le Corbusier.
– Han utvecklade ett eget måttsystem som han kallade för Modulor. Systemet utgick från den mänskliga kroppens dimensioner och syftet var att skapa ett verktyg för god design och arkitektur, berättar formgivartrion.
Le Corbusier skulle säkert ha uppskattat att Modulor kan måttanpassas till nästan vilket format som helst. För som alltid med Claesson Koivisto Rune ligger styrkan i de genomtänkta detaljerna. Trion uppskattar att de har lagt ner över 1 000 timmar i utvecklingsarbete.