Framtiden i fokus

2014-03-21

TEST TEST GamFratesi var hedersgäster på Stockholm Furniture Fair och gjorde den stora välkomstinstallationen i entréhallen.

Hur kommer våra arbetsplatser se ut de närmaste åren? Vad händer med miljön? Vi tar pulsen på Stockholm Furniture Fair, årets första stora design- och möbelmässa. Så här gick snacket!

Hur mår världen? Ibland räcker det med att kolla in den senaste formgivningen! En effektivare termometer är nämligen svår att hitta, och då talar vi inte bara om säsongens färger och mönster, utan även om ekonomi och stora globala strömningar. Så har möbler alltid varit ett tidsdokument som historien fastnat i.
     Vilka är då de stora frågorna som dominerar möbelindustrin 2014?
     Den allra största är så klart miljöhotet.
     Att vi snart riskerar att skvalpa omkring i smältvatten från en krympande Nordpol vet alla, men hur kan designbranschen dra sitt strå till stacken?
     Vad som syntes tydligt på Stockholm Furniture Fair är att miljödiskussionen har tagit klivet ut på verkstadsgolven och lämnat paneldebatterna bakom sig. Fler och fler företag inom möbel- och designindustrin förstår vikten av att bry sig – och att det faktiskt även är helt avgörande för den egna businessen. Ett möbelköp handlar inte längre bara om prislappen eller vilken färg det ska vara på plymåerna. Konsumenterna blir allt mer medvetna om hur viktigt det är med kvalitet, hållbarhet och en ansvarsfull produktion. Allra tydligast gick detta att se i experimentlustan hos de unga formgivarna i Greenroom. Tidigare har man talat om recycle, men nu är det upcycle som gäller – allt ska tillvaratas. Saker som annars hamnat på soptippen hittar en ny funktion och skönhet kan uppstå ur det mest oväntade. Som samarbetet mellan nio designstudenter från Linköpings universitet och Svenskt Tenn, en av Sveriges ledande inredningsbutiker, som tillsammans gjorde utställningen Ta om hand. Överblivna ark med träfaner förvandlades till andlöst vackra rumsavdelare eller till och med till lampor. En stark trend som är lika innovativ som sympatisk.
     Så kändes också årets upplaga av Stockholm Furniture Fair ovanligt välbalanserad. Inredningsmässor brukar annars ha det gemensamt att producenterna gör allt för att bräcka varandra med så extravaganta och iögonenfallande satsningar som möjligt. Denna gång var dock stämningarna behagligt nedtonade, i stället låg kraften på kvalitet och eftertanke. Danska Fredericia var ett bra exempel på detta, huvudnumret var en relansering av Børge Mogensens soffa No.1, en hyllning till designergiganten som skulle ha fyllt 100 i år. I samma anda lät man den schweiziske formgunstlingen Alfredo Häberli pimpa Mogensens klassisker Spanish Chair. Förnyelse med enkla medel.

1. Upcycle var en av de hetaste trenderna. Spillmaterial blev lampor och rumsavdelare i utställningen Ta om hand. 2. Lysröret gjorde comeback! Poster lamp från arkitektbyrån TAF. 3. Stefan Brodbecks nya mötesstol Embrace för Kinnarps.

     Ett genomgående drag på mässan var att många företag hade ett tydligt fokus på ett smartare vardagsliv, som en lekfull blinkning till en tid då folk frågade efter hur saker fungerar och inte bara efter hur de ser ut. Den svenska arkitektbyrån TAF har alltid varit duktiga på finurliga tolkningar av vardagsproblem. Den här gången vände man blicken uppåt och uppdaterade en av vår tids allra största formmässiga hatobjekt – lysröret.
     - När vi tänkte på hur det kan se ut i taket på ett klassiskt kontor med ett virrvarr av ledningar och rör så kändes det roligt att försöka återanvända sig av den estetiken, säger Mattias Ståhlbom om Poster lamp, som naturligtvis kommer med miljövänlig LED-belysning.
     Vem kunde tro att lysröret skulle göra en bejublad comeback? Men det är bara att vänja sig, med all säkerhet kommer många av oss sitta och jobba under Poster lamp de närmaste åren. Detta är en kontorsklassiker i vardande!
     Återhållsamhet präglade även den stora mässinstallationen som traditionellt görs i entrén av en inbjuden hedersgäst. I år var det den danskitalienska duon GamFratesi som under ett hav av hängande mobiler i all enkelhet ställde ut sina egna möbler. Ledmotivet? Balans, så klart! Detta innebar inte att det saknades banbrytande inslag på Stockholm Furniture Fair. Emma Blanche och Fredrik Färg stod för mässans kanske mest innovativa idé med en fåtölj av tunna hopsydda fanerskivor, Wood Layer armchair. Helt enastående!
     Nämnas kan också Textilhögskolan från den svenska klädmetropolen Borås, vars fina utställning om hur man kan integrera ljus med textilier var upplysande på mer än ett sätt. Ingen nyhet i sig men en föraning om hur vi i framtiden kommer leta efter nya sätt att korsbefrukta material och funktioner med varandra.
     - Vi vill visa på ett annat sätt att arbeta med textilier än de traditionella metervarorna, berättar Joanna Vikström.
     Jämte miljön var våra arbetsplatser den stora snackisen på Stockholm Furniture Fair. Redan år 2020 räknar man med att hela 70 procent av den tid som vi är på kontoret kommer vi sitta i möten. Förklaringen är naturligtvis den snabba teknikutvecklingen som gör det möjligt för oss att arbeta på distans, vilket i sin tur kommer ställa helt andra krav på våra möbler när vi väl träffas. På detta tema presenterade Kinnarps en rad spännande nyheter. Bland annat har den tyske industridesignern Stefan Brodbeck gjort en ny stolsserie som heter Embrace, perfekt för det informella mötet.
     - Mitt mål var att i formspråket skapa en brygga mellan hemmet och kontoret. Jag vill se mer hjärta och känslor i kontorsmöbler, säger Stefan Brodbeck.
     Eller som soffbänken Libra som med en lekfull, vågformad design är perfekt anpassad för morgondagens möten där kreativitet och innovationer kommer vara i fokus.

4 andra mässnackisar…
Ljus idé 1.
Formgivartrion Claesson Koivisto Runes lampor w131 och w 126 för Wästberg. Så snygga!
Möbelsnackisen.
Alla ville provsitta Ola Giertz nya banbrytande sittmöbel Frame för Materia.
Ljus idé 2.
Luca Nichettos Fondue Lamp för David Design är en skön blinkning till 1960-talet.
Bästa bordet.
Var med och påverka designen själv! Combine från Kinnarps är möjligheternas soffbord.