Jobba i staden

2014-02-28

Stadsplanering funkar också i mindre skala. Låt dig inspireras av avenyer och torg för den ultimata arbetsplatsen.

Den moderna staden har tusentals år av utveckling bakom sig – från de gamla grekernas rutnätsmönster i kolonierna, via renässansens idealstäder till dagens förtätade stadskärnor. När San Francisco-baserade arkitektkontoret Bohlin Cywinski Jackson ritade ett nytt kontor åt företaget Square så inspirerades de av just staden. Det är trots allt i städerna människor lever tillsammans och samarbetar, och stadsplanering har gjort det mycket smidigare.
Squares kontor har således en bred "aveny" som leder fram till ett "torg", där man även hittar en kaffebar. Vid strategiska korsningar har man lagt inglasade mötesrum.
– När jag tänker på en stad, tänker jag att jag shoppar, köper kaffe, går till parken på en promenad. Vi ville skapa samma variation på kontoret, säger Chris Gorman på Square.
Enligt Gorman motiverar designen medarbetare att röra sig omkring på kontoret och interagera på spontana vis som inte är schemalagda. För att öka stadskänslan har företaget också börjat experimentera med pop-up-butiker på ”torget”, där man låter företag ställa ut sina varor.