Arbetsplats 2.0

2016-10-20

Med Internetrevolutionen för snart 20 år sedan fanns det framtidsforskare som trodde att det traditionella kontoret skulle försvinna. Vad skulle man med ett sådant till när man kan sitta på vilken bergknalle som helst och vara uppkopplad mot resten av världen?

Det blev tvärtom mot vad forskarna siade om. Att ha de tekniska möjligheterna att kunna arbeta var som helst ifrån är inte det samma som att vilja det. I stället blir det allt tydligare att vi människor är sociala varelser som strävar efter att tillhöra ett sammanhang, där vi kan utbyta erfarenheter och utvecklas, då är vi också som mest kreativa.
– Därför blir den fysiska arbetsplatsen hela tiden viktigare när fokus skiftar och vi går in i ett kunskapssamhälle. Den insikten kommer de närmaste åren leda till stora förändringar i våra arbetsmiljöer, säger Carlo Ratti, ordförande i World Economic Forum Global Agenda Council on Future Cities.
Nya digitala verktyg kommer mäta hur vi interagerar med varandra och hur vi möts på våra arbetsplatser, något som även kommer påverka själva arkitekturen.
– Hittills har vi kunnat likna våra arbetsplatser vid en trång korsett, kompromisslösa och rigida. I framtiden kommer de mer påminna om en skön t-shirt. Det är inte vi människor som ska anpassa oss efter arkitekturen, det är byggnaderna som ska anpassa sig efter oss, säger Carlo Ratti.