Gäsp!

2016-06-17

Dåligt samvete av en sovmorgon? Få inte det. Sömn är också arbete – och helt nödvändigt för att vi ska kunna producera på topp.

Vi har alla stött på dem, arbetsmyrorna som jobbar jämt och ständigt, och som till och med skryter om att de bara behöver sova fyra timmar per natt. ”Sömn är för mina konkurrenter”, brukar man höra. Och visst, rent vetenskapligt är det bevisat att det faktiskt finns några få av oss som klarar sig med bara några timmars sömn. Men det är endast 1-2 procent av befolkningen, för alla oss andra gäller det att gå och lägga sig i tid. En enda natt med dålig sömn kan nämligen sänka produktiviteten med så mycket som 40 producent.  Så precis som att vi går på gymmet eller ger oss ut på en löprunda behöver vi sköta om hjärnan för att vi ska fungera. Naturligtvis en självklarhet, men hur ofta slarvar vi inte med detta och hukar i stället över datorn till långt in på nattkröken?

En som bokstavligen har tröttnat på detta är entreprenören och mediadrottningen Arianna Huffington. I sin nya bok The Sleep Revolution gör hon uppror mot hela vår flitighetskultur, som hon menar har gett oss allt sämre sömnvanor med piller och tidiga väckarklockor.

Självklart har hon på sin tidning Huffington Post låtit inreda ett sovrum för sig själv och personalen.

The Sleep Revolution – bästa god natt-läsningen!