Yes roboss!

2016-02-16

Utvecklingssamtal med en robot? Förhoppningsvis slipper vi det ett litet tag till. Men de anställda på Hitachis lager har redan fått lyda robotorder.

Teknikföretaget ligger i framkant i utvecklingen av artificiell intelligens för arbetsplatser och lanserade redan förra månaden en kvick, tvåarmad robot som kan ersätta människor i enklare logistiska uppgifter.

Men nu har de alltså med framgång även testat en ny chefsrobot, som kan ge de anställda instruktioner baserade på analyser av tidigare data. Chefsroboten kan till och med effektivisera arbetet genom att till exempel hjälpa lagerarbetaren att hitta den mest effektiva vägen till en viss hylla.

Hitachi själva är mycket upprymda över att effektiviteten ökade med hela 8 procent på de lager där man hade en robot som chef, jämfört med där man inte hade det. De är så nöjda att de ser fram emot att kunna applicera tekniken även på andra områden utöver logistik, till exempel inom transport, finans och sjukvård. Men vi behöver inte börja misstänka sjuksköterskan eller taxichauffören för att vara en robot riktigt än. Hitachi säger att de ska testa chefsrobotarna i några år innan de försöker lansera dem kommersiellt.