Kraften i arkitektur

2014-02-19

Från material till färger och rummets utformning – arkitektur påverkar oss på djupet. The American Institute of Architects har skapat en fantastisk grafik som visar hur!

Alla har nog märkt att humör och stämning förändras när vi går genom olika rum. Var lugn, det är inte ditt psyke som spelar dig ett spratt. Det är exempelvis vetenskapligt belagt att kala salar med högt i tak får oss att känna oss små och obetydliga medan små rum med trä och textilier förmedlar en känsla av trygghet. The American Institute of Architects har samlat sina lärdomar i en rörlig, klickbar grafik på sin hemsida . Här får du lära dig sambandet mellan ett rums känsla och hur mycket arkitekten haft med det att göra. I New York har man till exempel haft stora framgångar med att öppna upp byggnader och göra fasaderna mer transparenta – helt enkelt gett dem en vänligare och ljusare framtoning. Resultatet har blivit att boende i området har känt sig tryggare och man har till och med kunnat visa på färre inbrott.

Ett enkelt sätt att skapa en mer kreativ arbetsplats är att se till att alla medarbetare har tillgång till fönster eller stora ljusinsläpp. I ett test med studenter jämförde man två grupper mot varandra i en läsövning – gruppen med tillgång till naturligt ljus läste hela 26 procent snabbare! På många arbetsplatser arbetar man i dag med att skapa spontana mötespunkter mellan människor. En enkel sak som smalare korridorer har visat sig vara väldigt gynnsamt för fler kreativa möten. Tror du att färgen i ett rum bara är en inredningsdetalj? I ett rum dit man förlägger exempelvis känsliga medarbetarsamtal är det viktigt med neutrala och lugnande färger, de starka signalfärgerna sparar man till utrymmen där kreativiteten är i fokus.