Kinnarps samarbetar med Luca Nichetto för att skapa kreativa miljöer på Milan Design Week

2014-03-28

Aktivitetsbaserade kontor, rutschkanor och lekrum på kontoret eller jobba hemifrån i soffan? När det i vårt framväxande tankesamhälle ställs allt högre krav på vår kreativa förmåga förändras våra kontor därefter. Trenderna har varit många de senaste åren – inte minst har det skett stora förändringar i våra arbetsmiljöer.

Men vad krävs då egentligen för att skapa kreativa miljöer? Med utgångspunkt i den skandinaviska kulturen, präglad av öppenhet och platta hierarkier, går Kinnarps, under temat Scandinative, en lek med begreppen “Scandinavian” och “creative”, på upptäcktsfärd i kreativitetens värld. Utställningen på La Pelota under Milan Design Week undersöker sambandet mellan design och kreativitet i arbetsmiljöer.

Tillsammans med Stockolm/Venedig-baserade designern Luca Nichetto har Kinnarps skapat en utställning utifrån fem idéer som främjar kreativitet. Nyckeln är att skapa miljöer där det känns tryggt att ta risker, men som också uppmuntrar till lek och involvering. Kinnarps fem idéer i korthet:

Kinnarps recept för kreativa arbetsplatser:

Möjlighet till förändring - Att ge människor makten att själva förändra sin omgivning utefter sina behov ger förutsättningar för fritt tänkande.

Oförutsägbarhet i lokalerna - Desorienterande arkitektoniska lösningar uppmuntrar till kreativitet.

Trygga miljöer – Att skapa miljöer och sammanhang som upplevs som trygga - det gör att vi vågar ta risker.

Plats för lek - Hela kontoret behöver inte bestå av rutschkanor och tv-spelsrum, men utrymmen där människor uppmuntras att leka är positivt då det neutraliserar sociala och hierarkiska strukturer och gör det möjligt att vara innovativ.

Samlas vid kaffemaskinen - En majoritet av kreativa lösningar kommer från informella möten. Kaffemaskinen, ett utrymme för fika eller sittplatser där många anställda rör sig, är  sätt att få människor att mötas spontant.

Utställningen i Milano är en dynamisk installation som är byggd i flera nivåer som korsar varandra. Syftet är att skapa flera olika vägar och utsiktsplatser från vilka det är möjligt att beskåda utställningen. Genom att använda skjutbara väggar ändras hela tiden utrymmet och de olika vägarna. Plötsligt avslöjar de arbetsplatser, gröna oaser och vattenhål som överraskar besökarna och stimulerar dem att välja nya och oväntade vägar. Miljön har också berikats med växter och gröna områden med höga träd, och en liten sjö som för tankarna till det svenska landskapet. Sjön uppmuntrar till kreativitet genom att referera till barndomen och en av våra favoritlekar från när vi var små – att med stenar kasta macka mot vattenytan.

-    Min ideala arbetsplats har sammanfattats i detta projekt, en yta där besökaren ständigt befinner sig i nya situationer, som i sig tvingar fram val och framförallt förändrar perspektiv. Samma sak händer i Venedig efter mycket regnande: då du måste förändra din vanliga rutt och de blockerade gränderna tvingar dig att hitta nya vägar, säger Luca Nichetto.

Presskonferens:
Kinnarps kreativa nyckelfaktorer, tolkade av Luca Nichetto, kan upplevas och ses den 8 april, mellan klockan 17.30-18.30 på La Pelota, Via Palermo 10, Brera i Milano. Dryck och tilltugg serveras. Anmäl dig till eventet genom att mejla ida.gustafsson@kinnarps.se 

Deltagare:
Paulina Lundström, Kinnarps Marketing & Communications Director
Elisabeth Slunge, Kinnarps Brand/Range/Design Director
Luca Nichetto, formgivare av utställningen ”Scandinative Workspace”

Presskontakt:
Ida Gustafsson, Kinnarps AB, ida.gustafsson@kinnarps.se +46 515 383 89

Öppettider:
”Scandinative Workspace” pågår från den 8 till 13 april.
Öppettider: tisdag kl 10-19, onsdag kl 10-19, torsdag kl 10-22,
fredag kl 10-24, lördag kl 10-21, söndag kl 10-16.

Bilder:

Luca Nichetto
Illustrationer av Elin Svensson

OM KINNARPS
Kinnarps är en svensk inredningskoncern som erbjuder innovativa och inspirerande helhetslösningar för arbetsmiljöer. Vårt huvudkontor ligger i Kinnarp, i västra Sverige, där företaget grundades 1942 av Jarl och Evy Andersson. Vi är fortfarande ett familjeägt företag som idag är ledande i Europa i vår bransch och finns representerade i ca 40 länder. Vår utgångspunkt är hållbarhet, välmående och lönsamhet för de som använder de miljöer vi skapar. Idag inreder vi alla typer av arbetsplatser - kontor, skola/utbildning och vård/omsorg. Vi kontrollerar hela processen. Från idé och produktion till distribution och montering. Allt för maximal effektivitet, med hög kvalitet och med lägsta möjliga miljöpåverkan. Vår mer än 70-åriga tradition har gett oss gedigen kunskap och erfarenhet. Vi arbetar även kontinuerligt med att analysera vilka trender som kommer att påverka morgondagens arbetsmiljöer. Med våra produktvarumärken Kinnarps, Drabert, MartinStoll, Materia, Skandiform och NC Nordic Care erbjuder vi hållbara lösningar med olika uttryck. Vi har även ett brett kompletterande sortiment från ett antal erkända samarbetspartners. Kinnarps har ca 2 500 anställda och omsättningen 2012/2013 uppgick till 3,8 miljarder SEK. Koncernen bedriver ett progressivt och djupgående miljöförbättringsarbete och uppfyller de ledande miljömärkningarnas krav. Kinnarps är även certifierat enligt FSC®, ISO 9001 och 14001. Läs mer på www.kinnarps.com

OM LUCA NICHETTO
Luca Nichetto föddes 1976 i Venedig, där han även studerade på the Art Institute. Efter det följde studier på the University Insitute of Architecture of Venice (IUAV), där han tog examen i industriell design. Han började sin professionella karriär 1999 med att designa sitt första projekt I Muranoglas för Salviati. Samma år påbörjade han samarbete med Foscarini, för vilka han inte bara har designat produkter, utan även arbetat som konsult med produktutveckling och research för nya material (2001-2003). 2006 startade han en egen designbyrå, Nichetto&Partners, som specialiserar sig på industriell design och konsulttjänster inom design. 2011 öppnade han en andra verksamhet I Stockholm, Sverige. Det var även då han började röra sig från objekt och mot inredningsdesign och arkitektur. Under sin karriär, har NIchetto tilldelats ett flertal internationella priser, och han har föreläst och hållit många föreläsningar och workshops på olika universitetet, både i Italien och utomlands. Han utsågs även till professor på IUAV University of Venice Faculty of Arts and Design. Tillsammans med sin kollega och vän designade han och tog fram en kollektion av sju nya produkter med namnet Nichetto=Nedno, vilket ledde till en utställning på Milan Design Week och Tokyo Design Week. Idag samarbetar Nichetto med ett flertal olika italienska och internationella företag. Läs mer på www.lucanichetto.com