Oberon – en ergonomisk klassiker

2014-02-04

Kinnarps nya bordserie har fått namnet Oberon efter en av Uranus månar, där alla kratrar har namn efter Shakespears verk. Det passar bra då bordserien är som ett Shakespearverk – något unikt och innovativt som vilar på klassiska grunder.

  Oberon är framtagen ur ett ergonomiskt tänk. Det är sedan länge känt att rörelse är bra för kroppen och vid sidan av rörelse behövs också belastning och återhämtning för att kroppen ska må riktigt bra. Idag tillbringar vi nästan halva vår vakna tid på arbetet och ofta långa stunder framför ett bord. Det behövs därför både bra stolar och bord som kan uppmuntra rörelse och bidra till avslappnade arbetsställningar och Oberon är ett exempel på ett sådant bord.

-        Idag är det en självklarhet att en bordsserie finns att få i ett höj- och sänkbart utförande. Annat var det för 25 år sedan, när Kinnarps som pionjärer lanserade sitt första höj- och sänkbara bord. Då var det en revolutionerande satsning, något nytt som ifrågasattes av många. Men Kinnarps vågade gå sin egen väg och nu släpper vi nästa version av höj- och sänkbart bord. Även denna gång tänker vi utanför boxen och lägger till fler ergonomiska funktioner, säger Per Enskär, Internationell Produktchef Arbetsbord.

En utmaning i dagens arbetsliv är att vi inte alltid justerar möblerna så att de är rätt höjd i förhållande till den arbetsuppgift vi utför.  För att göra det enklare att justera höjden har därför Kinnarps tagit fram en ny styrenhet på den höj- och sänkbara varianten av Oberon. Styrenheten gör det möjligt att programmera bordet så att det ställer in sig på olika höjder. Funktionen är framför allt fördelaktig när många använder sig av samma bord och passar inte minst i en aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Om bordet ”minns” inställningen är det större chans att avändaren arbetar på rätt höjd, då man slipper att finjustera bordet varje gång man ska arbeta vid det.   

Bordsserien Oberon är en flexibel serie, det är enkelt att komplettera eller ändra en inredningslösning då borden lätt går att förändra. I familjen finns arbetsbord, mötesbord och cafébord. Valfriheten och möjligheterna till ett personligt uttryck är stora - underrede och bordsskivor kan kombineras på många olika sätt både vad gäller form, storlekar och material. Bordsskivorna har fasade kanter som ger ett svävande och behagligt utseende och den designade foten passar fint ihop med det smala benet. 

Kinnarps lanserar Oberon under 2014 och bordsserien kommer att säljas i ek-, bok- eller björkfanér, i valnöt- ek-, bok-, eller björklaminat, samt i färgerna ljusgrå, vit och svart. Underredet går att få i färgerna silver, vit, svart eller i ett kromat utförande. Dessutom går bordet att specialanpassa för de som önskar ett mer personligt utseende.

 

För frågor under Stockholm Design Week, vänligen kontakta:

Ida Gustafsson, presskontakt Kinnarps AB
Telefon: +46 (0)515 383 89
E-mail: ida.gustafsson@kinnarps.se
Du hittar Kinnarps monter i Hall A, monterplats: 27:30