Trend 1: Mångfaldsdesign

2015-02-27

TRENDRAPPORT 2015 är resultatet av hundratals intervjuer, analyser och ett gediget forskningsarbete som presenterades av Kinnarps under Stockholm Furniture Fair. I undersökningen lyfts fem globala arbetsplatstrender fram. Först ut är Mångfaldsdesign.

Förr i världen såg alla arbetsplatser ungefär likadana ut. Det var standardlösningar som gällde – normen var en medelålders man i sina bästa år. En tankeväckande historia i TRENDRAPPORTEN berättar Sheryl Sandberg, numera VD på Facebook. En dag kom hon till ett möte på Google, men var på grund av platsbrist tvungen att parkera längst bort från kontoret och sedan mödosamt traska genom byggnadens evighetslånga korridorer. Tilläggas ska att hon var höggravid.

– Man undrar ju hur många kvinnor som genom alla år har lidit i tysthet och bara accepterat, säger Sheryl. Sedan dess har särskilda parkeringsplatser för gravida införts på Google. Ett klassiskt men tyvärr inte alldeles ovanligt exempel på när 50 procent av befolkningen bara glöms bort…

När vi spanar in i framtiden kommer design, jämställdhet och inkluderande miljöer vara en självklarhet på alla arbetsplatser. Inte minst viktigt när det kommer till en åldrande befolkning, som i USA till och med har fått ett eget namn – Silvertsunamin. Framöver kommer det därför inte vara ovanligt att fyra generationer arbetar jämte varandra. Hur ska företag anpassa sin inredning och design för att underlätta och tillgodose alla dessa? Det borde vara en högaktuell fråga, men på de allra flesta personalavdelningar finns den inte ens på dagordningen. Eller hur ska man få introverta och lite tystlåtna personer att komma till tals i bullriga miljöer som gynnar högljudda och extroverta? Mångfaldsdesign handlar om att sätta människan i fokus.

– Utmaningen är att hitta en medelväg med en design som fungerar för alla. En stol är fortfarande en stol, det är inte någon större skillnad mellan en stol i dag och en för 50 år sedan. Designmöjligheten handlar mer om hur hela miljön fungerar, säger arkitekten och formgivaren Ola Rune. 

Beställ Kinnarps Trendrapport här!