TREND 3: TEKITUR

2015-03-27

Trött på evighetslånga timmar vid skrivbordet? Det finns hopp om förändring. I framtiden kommer våra arbetsplatser designas efter människan och inte hårdvaran – något som får avgörande betydelse för miljöerna som vi jobbar i. Detta samspel mellan teknik och arkitektur kallas tekitur och är en av de stora tendenserna i Kinnarps Trendrapport 2015.

Den som kollar in fasaden på ett kontorshus byggt för några årtionden sedan kan snart lägga märke till något väldigt intressant: Intervallerna mellan fönsterposterna är precis avpassade för att man ska få in ett skrivbord och en ”tjockdator” därinnanför. Inte särskilt kreativt, men ett typexempel på hur det blir när tekniken får styra över arkitekturen. Likadant har det förstås varit i våra hem där all inredning har byggts upp runt teven.

I dag, när tekniken blir smartare och gör oss alla så mycket rörligare, är detta på väg att förändras. Ingen vill längre sitta fastlåst vid ett skrivbord. Den gamla ”kontors-looken” försvinner och ersätts av en ny frihet! Plötsligt är alla rigida krav på standardiserade datakablar, golvplattor, belysning och luftkonditionering borta. Att designa arbetsplatser anpassade efter människan och inte hårdvaran är framtidens arbetsmiljö. Den stora utmaningen är nu att hitta digitala lösningar som funkar i vardagen. En del företag har till och med gått så långt att man infört en BYOW-standard (bring your own device), där de anställda får en egen teknikbudget.

Målsättningen är att skapa så interaktiva miljöer som möjligt. Arbetsplatsen ska inte bara vara ett ställe där medarbetare sitter passiva och tar emot mängder av information, utan det gäller att bygga levande miljöer som uppmuntrar till debatt och kreativitet. Hur kommer nästa generations mötesrum se ut? I dag är vi så vana vid att en person står och pratar framför en skärm eller whiteboard. I framtiden kanske allt innehåll delas i realtid från pekskärm till pekskärm. Vi ser framför oss allt intelligentare och digitaliserade byggnader. En högteknologisk livsstil i en till synes avslappnad miljö. Det är tekitur.

Beställ Kinnarps Trendrapport här!