TREND 5: Mikro-multinationellt

2015-04-24

Minns ni sångaren Paul Young, som i början av 1980-talet fick hela världen att nynna med i monsterhiten Wherever I lay my hat, that’s my home? 30 år senare handlar det väl snarare om att hitta en snabb bredbandsuppkoppling för att vi ska känna oss hemma… Vi är framme vid den femte framtidsspaningen i Kinnarps Trendrapport.

Visste du att en tredjedel av alla kontorsanställda i USA tillbringar mer än 50 procent av sin tid utanför arbetsplatsen? Teknikutvecklingen har gjort våra liv alltmer gränslösa. Vi lägger våra möten på näten eller hänger kvar hemma för att slippa pendla. Andra föredrar ett mysigt kafé eller tystnaden på biblioteket när den knepiga rapporten ska göras klar. Ett annat alternativ bland den växande skaran av egna företagare och entreprenörer är att välja pop up-arbetsplatser. Där finns tillgång till wifi och enklare service, och så är det ju faktiskt bra mycket trevligare att ha någon att prata med än att ta en nätfika över Skype… 

Allt detta gör att vår syn på den traditionella arbetsplatsen förändras. Varför ska vi nöja oss med tråkigt möblemang och grå förvaringsskåp i plåt bara för att vi är på jobbet? Snarare måste våra arbetsplatser bli alltmer hemlika för att attrahera duktiga medarbetare och erbjuda frilansare och tillfällig arbetskraft en möjlighet att smälta in i gemenskapen. 

– Människor vill att deras arbetsplatser erbjuder samma komfort som de skulle ha hemma, oavsett om detta gäller att ha en plats för att förvara sina grejer, tillåta personligt utrymme eller skapa en gemenskap, säger Wayne Hemingway på Hemingway design.

Beställ Kinnarps Trendrapport här!