Trend 2: Arbetsplatsbiologi

2015-03-12

Den medvetna arbetsplatsen är här! I framtiden är det den enskilde medarbetarens individuella krav och behov som står i centrum. Detta är en av de riktigt stora tendenserna som vi kan läsa om i Kinnarps uppmärksammade Trendrapport 2015.

När Kinnarps för 25 år sedan lanserade det höj- och sänkbara arbetsbordet Decade var det inget annat än en inredningsrevolution. Dessförinnan hade alla arbetsplatser sett ungefär likadana ut. Folk trängde ihop sig i små boxar hela dagarna utan att knappt ta ett steg utanför... Tack och lov har allt det där ändrats. 

I dag är vi på ett helt annat sätt medvetna om att alla människor har olika behov, förutsättningar och förväntningar – den medelålders mannen är inte längre normen. Samtidigt pågår en rasande snabb teknikutveckling som helt har vänt upp och ned på jobbsituationen för de allra flesta. Så hur möter man denna utveckling? Företagen kommer satsa på personliga inredningar som uppmuntrar till rörelse och kreativitet, men hela tiden på medarbetarnas premisser. Någon tycker om liv och stök och starka färger, en annan vill dra sig undan i ett avskalat och luftigt rum, utan störande ljud. Det gäller att tillgodose bägge önskemål.

– Ju fler valmöjligheter vi ger till människor, desto enklare kommer det bli att prestera, säger Louis Lhoest på Veldhoen + Company. Hållbara miljöer ger hållbara människor, så enkelt är det! Undersökningar visar entydigt på att trista kontor som inte funkar är direkt hälsofarliga och leder till fler sjukskrivningsdagar. Miljön har den största effekten på våra hjärnor. På den medvetna arbetsplatsen där människan står i fokus förstår man att mjuka värden är avgörande för vårt välbefinnande, design och psykologi hänger ihop. Därför gäller det att vara uppmärksam på medarbetarnas signaler, hur de mår och trivs. Ett universellt problem är att allt fler drabbas av tekniktrötthet och känner sig ständigt jagade och inte kan slappna av.

Detta har exempelvis lett till att Google har tagit beslut att införa teknikfria möten, utan såväl laptops som mobiler. Vi måste helt enkelt bli bättre på att skapa mänskliga miljöer, för såväl kropp och själ. Därför är det inte fel att arbetsplatser imiterar miljöer som vi har lätt för att trivas i, som kaféer och lounger. Då stärks också gruppens samhörighet och identitetskänsla. Eller som det så pricksäkert är formulerat i rapporten: ”Skulle du vilja ha det här i ditt hem?”

Beställ Kinnarps Trendrapport här!