Ceredigion County Council

Background

Canolfan Rheidol is a new state-of-the-art headquarters building for Ceredigion County Council (CCC) in West Wales, which will provide integrated facilities for over 400 staff members. CCC’s various departments have moved from a diverse range of small buildings around Aberystwyth town centre into this dynamic, sustainable work environment in a move designed to improve services to the public,to develop the team culture, make better connections between all departments and enable efficiencies.

The Ceredigion County Council was established from a district council in 1996 and when the Welsh Assembly Government looked at a new site in central Aberystwyth, in the early part of the new millennium, a partnership was set up to construct two new offices.

The resulting £15M build for Ceredigion by Willmott Dixon has answered the Council’s strict environmental brief, by delivering a sustainable building form, which incorporates the maximum use of natural ventilation, natural day lighting, solar controls and renewable technologies.

Objectives

• Bring council teams together • Best environmental credentials • Enable efficiencies • Provide value for money • Engage with the community

Solution

“The OGC framework saved us time in the procurement process, by not having to go to full OJEU tender, yet ensuring that the council secured best value,” explains Martin Severs, the Project Officer.

Kinnarps installed double-wave desks – a symmetrical shape that is 90cm deep and 180cm wide. “This allows for very easy space planning and reconfiguration,” explains Mark Bayliss of Kinnarps. “The ergonomically designed desks are ‘non-handed’, suiting both left and right handed employees, and are modular in that you can lay a desk across an end of two other desks and they fit perfectly.” The CCC’s project management team was also pleased to discover that Kinnarps’ cabinets could be mounted on short legs, rather than plinths, enhancing the natural air flow from the floor-mounted circulation system around the open-plan workspace.

Kinnarps unique patented Lamine finish, which is a sustainable advance in surface finishes, was used on all storage and desk surfaces, matching the oak design of the building’s interior fittings but negating the use of real wood veneers.

Kinnarps also supplied Café furniture, meeting tables and soft seating. The café has a light, airy feel, furnished with Citra range chairs in bright lime and burnt orange with accompanying tables in a clean white finish.

Each of the buildings’ landmark sky bridges has suite of sofas and armchairs from Kinnarps’ Scandinavia range, allowing flexible use of otherwise redundant space for contemplation, relaxation or informal meetings.

We chose Kinnarps because they demonstrated they were capable of such a large delivery over a short period, they offered both great looking products and good value, and their sustainability credentials matched our ethos for the building. We are very pleased with the final results. Kinnarps really understood our brief and the restrictions placed upon us by both environmental and financial responsibilities. They have worked in partnership with us to develop a very workable solution and the result is that our team is now reaping the benefits of an inspiring, flexible, sustainable and cost effective workspace. ” Martin Severs, Project Manager, Ceredigion County Council

Project Facts

Year:               2009
Client:              Ceredigion County Council
Location:         Aberystwyth, West Wales
Project Group: Willmott Dixon – Building Contractors
                        Powell Dobson Architects – Consulting Architects
                        Kinnarps – furniture and space planning

Photographs: David Thrower, Redshift Photography