Viszlát, hosszú folyosók, viszlát, elkülönített osztálytermek

Éljenek a nyílt terek, a levegő, a fény, a rugalmasság! Az újonnan épült Vildbjerg Iskola Herning dán városkában található, a Jylland félsziget közepén. Egy év elteltével mindenki elégedett: a tanárok, szülők és nem utolsósorban a diákok.

A hatszáznál több diák, az igazgató, mintegy ötven tanár és körülbelül tíz további iskolai alkalmazott 2007 januárjában vette birtokba a vadonatúj tanintézményt. Erre politikai és oktatási kezdeményezés eredményeként került sor, s az esemény mára már történelemnek számít. Szükség volt egy nagyobb, az oktatás mai módszereihez igazodó iskolára. A régi épületek felújítása túl költséges lett volna, és nem jelentett volna megfelelő megoldást. Eldöntötték tehát, hogy valami egészen újra van szükség, és a Kinnarps lehetőséget kapott, hogy még korai szakaszában bekapcsolódjon a projektbe.
„A környezet maga nagyon fontos szerepet játszik az iskolában” – hangsúlyozza Ole Vestenaa igazgató. A kellemes környezet kedvező hatással van a diákok szépérzékére, s a vonzó, jól működő iskolát megbecsülik a gyerekek, vigyáznak rá – ez a két tényező így egymást erősíti. Tudom, hogy mindenki szeret itt lenni, hiszen több felmérést is végeztünk és nem egy beszélgetést tartottunk erről.
Dániában sok régi iskolaépület van. Ezek általában terjedelmes épületek, hosszú folyosókkal, szeparált osztálytermekkel, valamint a hagyományos székekkel és padokkal. Megszületett a döntés az új iskola felépítéséről, s ezzel egy hosszú, sok-sok vitával és kritikával tarkított folyamat vettet kezdetét. Már a projekt korai szakaszában nyilvánvaló volt, hogy a Vildbjerg a XXI. századé lesz – és ez nem csupán az építészeti megoldásokra vonatkozik.

Az iskolát a főépület és három különálló szárny képezi. A Kinnarps belsőépítészeti szaktanácsadói már a projekt korai szakaszától kezdve jelen voltak. Szinte minden bútor a Kinnarps standard kínálatából került ide, néhány különleges kialakítású darab kivételével. Az iskola finanszírozása a köz- és a magánszféra együttműködésével történik (ennek Dániában ismert rövidítése az OPP). Ebben az esetben az épülete tulajdonosa egy német bank, az iskola pedig csupán bérlője az ingatlannak. A későbbiek folyamán derül majd ki, hogy hosszú távon hogyan működik ez a konstrukció, de az már bizonyos, hogy megteremtett bizonyos mértékű gazdasági biztonságot, és lehetőséget nyújtott a minőségi megoldások választására az építési szakaszában.

„Étrend, testmozgás, mobilitás” – ezek az iskola profiljának kulcsszavai, és ezt a felfogást tükrözi a berendezés is. Stabil padok helyett mozgatható multifunkcionális egységekkel találkozhatunk itt. A zárt ajtók mögött zajló izolált tanítás helyett folyosókat és nyílt tereket látunk; a kisebb helyiségeket az áthatolhatatlan fal helyett üveg keríti. Az alapelv: nyisson az iskola többfelé, egyebek között a társadalom irányába. „A vadonatúj épületek és a modern bútorok új lehetőségeket nyitnak az oktatásban. Most minden olyan tevékenységre van helyünk, amelyre 2008-ban egy dán iskolában szükség van. És nem kevésbé fontos a diákok kreativitásának fejlesztése sem” – emeli ki Ole Vestenaa.

Lotta Jonson