Miért van szüksége az IUCN-nek új megőrzési központra?

Immár csaknem hatvan esztendeje, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature – IUCN) segíti a természet integritásának és diverzitásának megőrzésére irányuló kezdeményezéseket. 1948-as alapítása óta a Szövetség mind méretét, mind pedig lehetőségeit és összetettségét tekintve növekedett, immár több mint ezer taggal rendelkezik. Az IUCN ma már a világ minden zugába elér, és számos különböző témakörrel foglalkozik.

A növekedés folytán az IUCN-székhely irodái elérték kapacitásuk határát, ezért vált szükségessé az új Megőrzési Központ megépítése.

A Megőrzési Központ nem csupán a Szövetség globális titkársági csapatának munkahelyéül szolgál majd, hanem a globális megőrzési együttműködés középpontja is itt lesz. Az új központ megerősíti a Szövetséget mint nemzetközi fórumot, lehetővé téve a szövetségi és partnerkapcsolatok kialakítását, és ezzel hatékonyabb együttműködés létrehozását a közösségek, a kormányok és a társadalom egésze között.

Az építészeti elgondolás

A világ fenntartható építési szabványainak áttekintését követően az IUCN az alacsony energiafogyasztás érdekében a svájci Minergie-P szabvány mellett döntött, a zöld építkezéshez és dizájnhoz a Minergie-Eco szabványt választotta, valamint a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design -  vezetés az energiahatékony és környezettudatos tervezésben) pontozási alapú értékelési rendszer mellett tette le a voksát.

Az utóbbi – melybe beletartoznak a telekválasztási, vízhatékonysági, energia- és légköri, anyag- és forrás-, beltéri környezetminőségi, valamint innovációs és tervezésfolyamati szabványok – meghatározta az IUCN dizájn-követelményeinek formátumát.

Az IUCN az építéshez a svájci kormánytól kapott segítséget ötven évre szóló, húszmillió svájci frank összegű kamatmentes kölcsön formájában.

A tértervezés és irodabútorozás terén a Kinnarps lett az IUCN kiemelt partnere.
A Holcim finanszírozta az épület felső részén elhelyezkedő konferenciatermet, valamint termikus és újrahasznosított betont ajándékozott az építkezéshez.

A MAVA Alapítvány finanszírozta a nagy külső terasz építését, valamint anyagi támogatásával segítette az IUCN-t a legszigorúbb zöld építési szabványok előírásainak betartásában.

A Philips csúcsminőségű, energiahatékony világítással, a Dell pedig az új Vörös Lista Központban használandó számítógépekkel járult hozzá a projekthez.

Végül, de nem utolsósorban, a Loterie Romande finanszírozta a kert kibővítését, mely a nyilvánosság számára nyitott lesz, és arra szolgál majd, hogy felvilágosítsa az embereket a biodiverzitás fontosságáról.

A lehető legkevesebb nyersanyagból felépített új IUCN-épület energiafelhasználásának 100%-át megújuló forrásokból fedezi, elsősorban geotermikus és napenergiából.

 
„Mindannyiunk kötelessége szénlábnyomunk csökkentése. Az épület zöld jellemzői, például az újrahasznosított és termikus betonból készült falak, a jelenlét- és napfény-érzékelők, továbbá az esővízzel történő vécéöblítés és kertöntözés bebizonyítják majd, hogy a fenntarthatóság szemlélete a pénzügyi mérlegen is pozitívan mutatkozik meg” – állítja Julia Marton-Lefèvre, az IUCN vezérigazgatója.

A projekt fenntarthatósági tanúsítványai

Az IUCN célja a LEED Platinum tanúsítvány, vagyis a lehető legmagasabb fokozat elérése.
Svájcban a mai napig nincs egyetlen LEED Platinum-irodaépület sem.

A világon összesen 121 ilyen minősítésű épület található, ebből nyolc az Egyesült Államokban. A tanúsítvány megszerzése a rendkívül szűkös költségvetésen belül tehát valóban komoly kihívás az IUCN számára.

image
image image

„Európa legzöldebb épülete”

A svájci Gland városában felépített IUCN központ az első olyan munkahely, amely megszerezheti a LEED Platinum minősítést.