Hvorfor IUCN trengte et nytt bevaringssenter

I nesten 60 år har IUCN (International Union for Conservation of Nature) tatt initiativ for å bevare integriteten og mangfoldet i naturen. Etter grunnleggelsen i 1948 har Unionen med mer enn 1000 medlemmer vokst i størrelse, omfang og kompleksitet. IUCN når nå inn i alle verdenshjørner, og dekker mange forskjellige områder.

Som en følge av denne veksten har IUCN vokst fra sitt eksisterende hovedkontor, og fikk behov for et nytt flaggskip av et bevaringssenter.

Bevaringssenteret skal ikke bare fungere som arbeidsplass for unionens globale sekretariat, det skal også fungere som et globalt senter for miljøsamarbeid. Det nye senteret vil forsterke unionens posisjon som et internasjonalt forum for å dyrke allianser og samarbeid for sterkere kollektiv handling blant miljøorganisasjoner, myndigheter og samfunnet som helhet.

Forklaring av bygningen og den arkitektoniske visjonen bak bevaringssenteret

Etter å ha evaluert verdens standarder for bærekraftig byggeteknologi, besluttet IUCN å bruke den sveitsiske Minergie-P-standarden for lavt energiforbruk, Minergie-Eco-standarden for grønn bygging og grønt design, samt det punktbaserte klassifiseringssystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Det siste systemet – som omfatter standarder for valg av byggested, vanneffektivitet, energi og atmosfære, materialer og ressurser, innendørs miljøkvalitet og innovasjons- og designprosesser – satte standarden for IUCNs designspesifikasjoner.

Bygningens hovedkonstruksjon ble sponset av sveitsiske myndigheter, gjennom et lån på 20 millioner sveitsiske franc med rentefritak i 50 år. Kinnarps ble valgt som IUCNs foretrukne partner for romløsninger og kontormøbler. Holcim finansierte konferanserommet på toppen av bygningen, og donerte termisk og resirkulert betong. MAVA-stiftelsen finansierte den store utendørsterrassen, og ga økonomisk støtte som sikret at IUCN kunne oppfylle de strengeste grønne byggestandarder. Philips bidra med avansert, strømbesparende belysning, og Dell donerte datamaskiner som skal brukes i det nye Red List-senteret. Til slutt finansierte Loterie Romande utvidelsen av den naturlige hagen, som skal være åpen for offentligheten og som skal brukes til opplæring innen viktigheten av biologisk mangfold.

Den nye IUCN-bygningen har brukt et minimum av råmaterialer, og får 100 % av energien som brukes fra fornybare kilder, hovedsakelig solenergi og geotermisk energi.

”Vi har alle plikt til å redusere vårt karbonavtrykk. Bygningens grønne egenskaper, for eksempel vegger av resirkulert og termisk betong, bevegelses- og dagslyssensorer og bruk av regnvann i toaletter og hagevanning, viser at bærekraftige prinsipper også kan ha god virkning på regnskapene”, sier IUCNs generaldirektør Julia Marton-Lefèvre.

Prosjektets målsetninger innen bærekraft

IUCNs mål er å oppnå LEED Platinum-sertifisering, det høyeste nivået som finnes. Så langt finnes det ingen LEED Platinum-kontorbygninger i Sveits. Det er bare 121 Platinum-bygninger i hele verden, og bare åtte utenfor USA, så det er viktig for IUCN å nå dette målet innenfor et svært stramt budsjett.

image
image image

Europas grønneste bygning

IUCNs målsetning er å få LEED Platinum-sertifisering, det høyeste nivået som finnes.